Receptek

PROTEIN
Sült csirkemelles rántotta (db)
Beef steak (db=dezsőbácsi)
Halpaprikás(db)
Grillezett csirke Welsh rarebit(db)
Zöldséges pulykahús(fgyurika)
Gombák az erdőben(db)
Kétsajtos saláta(Éva71)
Tojásos hússaláta(fgyurika)
Csirkemell pizzasütő módra(Éva71)
Mozzarellás csirkemell(fgyurika)
Sült hús-zöldség(Pildikó)
Göngyölt csirkemell(porsa)
KEMÉNYÍTŐ
Paprikás krumpli(db)
Póréhagyma-krumpli krémleves(db)
Fojtott krumpli(db)
Babos-rizses lecsó(db)
Karfiol-brokkoli(Gazsóka)
SZÉNHIDRÁT
Focaccia kenyér(db)
Spagetti bazsalikomos paradicsomszósszal
Nutellás-epres palacsinta(Éva71)
Többmagos kenyér(fgyurika)
Spagetti fokh.-kukoricás raguval(Éva71)
Magos kenyér(Éva71)

Sült csirkemelles rántotta (1 adag)
15 dkg csirkemell filé
1 tojás
1-2 dkg reszelt sajt
fel ek olívaolaj
salátalevél
só, bors
A csirkemellet kisujjnyi csíkokra vágom. Az olajat felforrósítom és beledobom a husit és addig sütögetem míg szép piros-barna nem lesz mindenütt. Közben a tojást felverem és hozzáadom a sót, borsot. A saláta leveleket elhelyezem a tányéron. A tojást ráöntöm a husira és összesütöm őket. A húsos rántottát vagy tojásos húst kinek hogy tetszik, rápasszintom a salátalevelekre és rászórom a reszelt sajtot. A szelet kenyérrel kiegészítve belapátolom és reménykedve varom a vacsit.. :)
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Beef steak (1 adag)
20 dekás steak szelet (minél kevesebb zsír van rajta annál jobb)
fél paprika
5-6 fej gomba
2-3 szál újhagyma
1 ek olívaolaj
só, bors
A paprikát 3-4 mm széles csíkokra vágom, a gombát felszeletelem a hagymát is hasonlóan mint a paprikát felszeletelem. A hús mindkét oldalát megsózom, borsozom. Az olajat felforrósítom, mikor forró, beleteszem a húst és megsütöm többször is megforgatva míg frankón át nem sül. Mikor kész, szalvétára kiszedem, hogy a felesleges zsírt eltüntessem. Ami maradt a serpenyőben, abba beledobom az előkészített zöldségeket, pici sót adok hozzá, esetleg sót vagy tárkonyt vagy ami épp kezem ügyébe esik és megsütöm őket. A hússal tálalom, plusz a szelet kenyér hozzá és lehet integetni az éhségnek. :)
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Paprikás krumpli
5 közepes krumpli (kb 40 dkg)
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
tárkony
1 ek pirospaprika
1 ek olívaolaj
só, bors
A hagymát pici kockákra vágom. A fokhagymát megpucolom és a gerezdeket 3-4 fele vágom. A krumplit meghámozom és 4 hasábra hassantom. Az olajat felforrósítom és beledobom a hagymát. Addig pirítom míg kezd megbarnulni. Hozzáadom a pirospaprikát, gyorsan összekeverem és felöntöm egy kevés vízzel. Hozzáadom a sót, borsot, fokhagymát, a felaprított tárkonyt vagy ha szárított akkor a szárítottat. Hogy ki mennyit tesz bele az ugye ízlés dolga. Én szeretem ha jó tárkonyos szóval nem szoktam sajnálni belőle. Ezután gyühet a krumpli és annyi víz, hogy ellepje. Fedő alatt lassú tűzön főzöm míg a krumpli megpuhul. És kész. :) Fele ebédre, fele vacsira.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Póréhagyma-krumpli krémleves
4 szál póréhagyma
2-3 krumpli
1 ek olívaolaj
só, bors
A póréhagymát felkarikázom 1-2 mm-es karikákra és a krumplit felkockázom 1 centis kockákra... Az olajat felforrósítom és abban sütögetem, párolgatom a hagymát 4-5 percig vagy amíg kezd puhulni. Hozzádobom a krumplit és vizet rá hogy elfedje. Aztán hadd főjön magának míg a krumpli tök puha lesz. Közben ha elfogyna a víz, akkor pótolom. Ja és persze fűszerek. Só, bors, meg ki mit szeret. Mikor kész, fogok egy kézi mixert és turmixolom míg el nem tűnnek a görcsök belőle. Ha túl sűrű, öntök hozzá vizet, ha nem 90 naposozok akkor tejet, de inkább tejszínt használok. Igaz az csökkenti a zöld színt, de krémesebb és fincsibb tőle... :) Ja és alapban én vajjal készítem, kivéve a diéta alatt. :) Kb ebből kijön az ebéd meg a vacsi. :) Hogy a szelet kenyér is fel legyen használva, azt megpirítom, felkockázom és a leves mellé tálalom mindig annyit dobva a levesbe ami ráfér... :)
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Halpaprikás (1 adag)
20 dkg fehérhusú hal
1 kis hagyma
fél paprika
1 kis paradicsom
fél ek olívaolaj
fél ek pirospaprika
só, bors
A hagymát felkockázom. A paradicsomot is. Nya meg akkor már a paprikát se hagyjuk ki. Sz`al mindent négyszögesíteni. A kört is. :) Az olajat felforrósítom, a hagymát megbarnítom rajta. Gyühet a paradicsom meg a paprika. Egy kicsit még sütögetem őket együtt, majd hozzáadom a pirospaprikát, gyorsan összekeverem és felöntöm 1-2 dl vízzel. Só, bors. Utána lassú tűzön főzöm kb. 20 percig. Utána fedő nélkül, hogy elfője a fölös vizet. Közben a halat kisujjnyi csíkokra vágom. Mikor a hagymás lé elfőtte a levet, akkor rádobom a halat és 4-5 percig főzöm vagy amíg át nem fő. És kész. Szelet kenyér mellé, és élek mint hal a vízben. :) Nya nem úgy mint az a szerencsétlen akit épp elfogyasztottam. :)
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Grillezett csirke Welsh rarebit-el
15 dkg pipihusi
3-4 dkg reszelt sajt
1 teáskanál mustár
egy pici tej
szelet kenyér
2 szál újhagyma
1 paradicsom
5-6 gomba
fél ek olívaolaj
só, bors
Előmelegítem a grillt és bedobom a gombákat meg a félbe vágott paradicsomot sülni amíg a hússal foglalkozom. Én személyesen a csirke combra szavazok. Kicsontozom, bőrét lenyúzom. Pedig az a legfinomabb a grill csirkében. :) Miért is szedem le? Ja igen... Diéta... :) Sz`al a kicsontozott, megbecstelenített csirkecombot megkenem a fél ek olívaolajjal de lehet annyi se kell. Csak annyira, hogy a só meg a bors megtapadjon rajta. Ebből kiderült, hogy megsózom és borsozom. Közben gombákat fejre állítani vagy talpra állítani attól függ, eddig hogy álltak. :) A husi mehet melléjük a grill alá. A szelet kenyeret félbe vágom. Az újhagymát apróra összevágom és a sajttal, mustárral és annyi tejjel, hogy kenhető massza legyen belőle, összekeverem. Mustárnak én English mustard-ot használok. A lényeg, hogy erős mustár legyen. Ne ilyen Globus féle édes magyar mustár, amit itt kinn nem is ismernek, hanem vmi igazi erős cucc. Dijon ugyanúgy megteszi, a franciák is tudnak izmos mustárt csinálni... :) Időközben kész is lett a gomba meg a paradicsom, így azokat ki is veszem és helyükre megy a kenyér. Egyik oldalát megpirítom és ki is veszem. A husit persze közben megfordítom. Rákenem a masszát a két fél szelet kenyér pirítatlan oldalára és mehetnek vissza a husi mellé amíg kezd pirosodni a tetejükön a sajt. Mire a hús kész ők is kész vannak. Zutty mindent egy tányérra, és kezdődhet eme konyharemek eltüntetése. :)
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Focaccia kenyér (2 adag)
Kezdő tészta:
10g élesztő
20g olíva olaj
160g langyos víz
125g liszt
Speciel otthon nem t`om hogy hívják azt a lisztet, amit direkt kenyérkészítéshez kell használni, sz`al olyan liszt. :) Itt strong flour... A sima liszttel amit sütikhez használok, azzal tök más lesz. Nya ezeket egybe öntöm és habverővel összekeverem, aztán lefedem celofánnal és meleg helyen kelesztem vagy fél órát.
+125g liszt
zsálya
kakukkfű
rozmaring
bazsalikom
csipet só
Fél óra elteltével hozzá adok meg 125g lisztet, csipet sót és fűszert, amit jónak látok... Mikor mit teszek hozzá a fenn felsorolt listából. Összegyúrom a cuccost, de ne mintha markolásznám, hanem mintha pofonokat adnak neki.. Képzeld azt, hogy a leggazdagabb ellenséged áll előtted és most szabadon pofozhatod. :) Sz`al jó erősen hozzácsapkodom a tál oldalához, míg rugalmas tésztává áll össze. Utána az asztalon jó erősen megdögönyözöm, ha kell akkor adok még hozzá egy pici lisztet, hogy egy frankó rugalmas tészta legyen a masszázs eredménye. Ezt megint letakarom és kelesztem további fél óráig. Előmelegítem a sütőt 200-220 fokosra, sütője válogatja. A tészta egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformába belelapítom, tetejét megkenem olívaolajjal vagy megszórom liszttel és kb. 15-20 percig sütöm, amíg megsül... Lehet pizzaformában ha pizza alapnak használom vagy lehet csinálni kis zsemleformákat vagy amit a képzelet megenged... :) A tetejét ezeknek is vagy megkenem olívaolajjal vagy meghintem liszttel mielőtt sütőbe vágom. Lehet rászórni szép, nagy szemű tengeri sót, azt tök jó ropogtatni... :)
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Fojtott krumpli
1 ek olíva olaj
1 fej hagyma
5-6 krumpli
1 ek pirospaprika
só, bors
A fej hagymát nagyon apróra vagdalom, a krumplikat felkarikázom kb 1-2 mm vastagra mintha crisps-et csinálnék és vízfürdőbe vágom, hadd pihenjen. :) Az olajat felforrósítom és barnára sütöm benne a hagymát. Hozzáadom a sót és a paprikát, és gyorsan összekeverem. Érdemes már előtte takarékra kapcsolni, hogy ne égjen meg a paprika és gyorsan beledobálom a krumplit. Vizet nem szabad hozzáadni!!! Max. amennyi belekerül a krumplival míg belerámolom a vízfürdőből. Összekeverem és utána olyan lángon főzöm, hogy ne süljön túl gyorsan. 6-8 perc után már kezd elég jól lepirulni, ekkor kell úgy megkavarni, hogy felkaparni ami lepirult és tovább főzni ugyanúgy lassan fedő alatt, csak ezután már egy kicsit sűrűbben kell felkapirgálni a lepiruló részt. Addig főzöm, míg meg nem puhult a krumpli. Nem diétás korszakban vagy tejföllel tálalom, vagy meggyszósszal, vagy pihe-puha friss és ropogós fehér kenyérrel. Az Utolérhetetlen Kedvenc Kaja kategória koronázatlan királynője a Fojtott Krumpli. :))
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Zöldséges pulykahús
40 dkg pulykamell
3 evőkanál olívaolaj
25 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kis fej zeller
2 zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
25 dkg cukkíni
zeller zöldje, petrezselyem
só, bors, őrölt tárkony, köménymag
szerecsendió, őrölt gyömbér
cayenne bors, néhány szem olívabogyó
1 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés: A zöldségeket gyufaszál vastagságra daraboljuk, a cukkínit kockára vágjuk, a pulykahúst pedig 1 centis darabokra. A laskára vágott gombát olajon megpirítjuk, de ne sózzuk, mert akkor levet ereszt. Hozzáadjuk a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd a húst, a fokhagymát, és azt is pirítjuk egy kicsit, és folyamatosan a többi hozzávalókat: sárgarépát, gyökeret, zellert, zöldpaprikát. Sózzuk, beletesszük a többi fűszert, végül a cukkínit, a zeller zöldjét és a petrezselymet. Ha minden megpuhult, mivel a zöldség levet ereszt, ezért kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.
Megjegyzés:
A zöldségek felaprítása elég időigényes, ezért érdemes mindent előre előkészíteni.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Spagetti bazsalikomos paradicsomszósszal
8 dkg tészta 1 személyre
(akármilyen lehet, nem kell neki spagettinek lenni)
A szószhoz (2 adag)
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
40 dkg paradicsom (jó érett)
friss vagy szárított bazsalikom
1 teáskanál paradicsompüré
1 ek olívaolaj
Odateszek egy fazékban vizet forrni, amiben a tésztát is fogom főzni. Közben a hagymát nagyon picire felaprítom. A fokhagymával is hasonlóan járok el. A paradicsomok tetejére teszek egy keresztet, nem azért hogy úgy nézzenek ki, mint egy templom, hanem csak egy kereszt alakú vágást. :) Közben felforr a víz, amibe beledobom a paradicsomokat. A felforrósított olajon pedig párolgatom a hagymát. Kb. 5 percig. Nem kell, hogy barna legyen, csak puhuljon meg. Közben már ki is szedem a paradicsomokat hideg vízbe. A forró vízben max. 2 percig legyenek, amíg nem látszik rajtuk, hogy melegük van és szeretnének megszabadulni a kabátjuktól. :) A hideg vízben gyorsan lehűlnek, és mivel továbbra is lötyög rajtuk a kabát, ezért lesegítem róluk. Az immár meztelen paradicsomokat közszeméremsértés miatt halálra ítélem és nagyon apró kockákra szeletelem őket. :) A hagyma közben el is éri a megfelelő állapotot, ezért hozzáadom a fokhagymát, a bazsalikomot, sót, borsot. Én szeretem ha jó bazsalikomos, sz`al nem sajnálom belőle. Így még egy percig pirítgatom és hozzáadom a paradicsomokat és a paradicsompürét. Lassú tűzön fedő alatt főzöm kb 15 percig. Közben minimál fokozaton forrásban tartom a vizet és kimerem a tészta adagot. Meg lehet mosogatni is, belefér az időbe. :) 15 perc után leveszem a fedőt a paradicsomos mártásról és beledobom a tészta a forró vízbe, hadd főjön... Általában 10 perc alatt az megvan. A szószt most így fedő nélkül főzöm tovább addig, míg a tészta megfő. Tésztát leszűröm. Tányérra rakom és a fele mártást rápakolom. Tehát 8 dkg tésztára a fele cucc. Ha nem diétázom, akkor persze a parmezán sajt se maradhat el. Ugyanez a mártás használható, mint pizza alap.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Babos-rizses lecsó (diétás szemmel olyan 3 adag)
1 nagy fej hagyma
2 nagy paprika
4 paradicsom
1 ek olívaolaj
10 dkg rizs
1 babkonzerv
1 ek pirospaprika
só, bors
A hagymát felkarikázom, a paprikát csíkokra vágom, a paradicsomot a Spagetti bazsalikomos paradicsommártással receptnél leírtak szerint megszabadítom a bőrétől és karikára vágom. Az olajat felforrósítom és a hagymát azon párolom mig puha lesz. Én szeretem egy picit meg is barnítani, de ez ízlés dolga. Hozzáadom a pirospaprikát, gyorsan összekeverem és felöntöm egy kevés vízzel. Sózom, borsozom és jöhet a paradicsom meg a paprika. Aki akar, tehet hozzá egy kávéskanálnyi paradicsompürét is. Lassú tűzön főzöm, míg a paprika megpuhul. Hozzáöntöm a 10 dkg rizst, és attól függően, hogy mennyi lé volt a lecsón, öntök hozzá vizet. 2-szer annyi víz kell a rizshez, mint a rizs térfogata. Sz`al ha fél bögrényi volt a rizs és a lecsón alig van lé, akkor 1 bögrényi vizet öntök hozzá. Ha sok lé van a lecsón, akkor fél bögrényit. Utána meg úgyis utána lehet pótolni, de ha sokat öntök hozzá, akkor kakukk. Mert mire elfő a felesleg addigra a rizs egy kulimásszá fő szét. :) Kb. 15-20 perc mire megfő a rizs. De ezt megint csak rizse válogatja, ki milyet használ. Mielőtt totál megpuhulna a rizs, hozzáadom a babot, annak úgyse kell főni csak melegedjen jól át. Egy doboz konzervben itt, miután leszűrtem a víztől 25 dkg bab marad simán, sz`al én azzal számolok. Mikor minden kész, kilapátolom a tányérra és elvegyülök az ízek és illatok kavalkádjában. :)
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Gombák az erdőben
35 dkg darált hús
2 szelet fehér kenyér vagy zsemle
1 teáskanál pirospaprika
1 nyers tojás
3 főtt tojás
3-4 gerezd fokahgyma
1 kis fej hagyma
1 ek olivaolaj
só, bors
8-10 gomba
újhagyma
sajt
A hagymát nagyon apróra vágom, ugyanígy teszek a fokhagymával is. Összekeverem a húst, hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, sót, borsot, nyers tojást, kenyér vagy zsemlebelsőt. Ha nem puha a kenyér vagy zsemle akkor egy kevés vízben meg kell áztatni, vizet kicsavarni es utána felhasználni. A massza kb. 1/3-val csinálok egy téglalapot a kiolajozott tepsiben olyan hosszan, hogy a 3 főtt tojás hosszában egymás mellé rakva felférjen rá és a végén még maradjon hely. A maradék masszát a tojások köré építem, mintha homokvárat csinálnék. Kőmíves Kelemen is hasonlóan építette be a feleségét Déva várába anno és csakúgy mint maga a vár, eme alkotás se fog szétesni míg a sütőben pirulgat. :) Na nem a szégyentől, hanem mert melege lesz. :) Sz`al a végeredmény egy rúd, ami tojásokat rejt, de ezt egyenlőre csak mi tudjuk. :) A sütőt előmelegitem 200 fokosra és ott sütöm 30-40 percig, amíg szépen átsül, kozben veszek egy tál hideg vizet, sőt dobálok bele jégkockákat is, hogy minél hidegebb legyen. Az újhagymáknak az alja kell most nekem, tehát ott elvágom, ahol a zöld szárak kezdenek kinőni. Most hosszában megvagdosom, ügyelve, hogy az alja az továbbra is egyben maradjon. Utána belehajigalom a hideg vízbe, hogy átalakuljon pálmafava. :) A gombákat vagy egy fél ek olíva olajon vagy a grillben megsütöm úgy, hogy kb akkorra legyenenk kész mire a husi. Egy kicsit hagyom pihenni a fasírtot, de csak addig, míg rájön, hogy nem leégett, hanem csak megpirult. :) Utána sokkal könnyebben viseli a szeletelés viszontagságait. :) Közben már nagy valószínűséggel kinőttek a pálmák a hagymából.:) Sz`al kiszedem őket a vízből szalvétára, hogy megszáradjanak. A fasirt szeleteket a tanyérra helyezem és elültetem az erdőt. Egyet a sivatagos talajba (tojássárga), egyet meg a fekete földbe (fasirt). :) A gombákat bepakolom középre és máris kész a Gombák az erdőben művészi alkotás. Ha valaki téli verziót szeretne, lógó jégcsapokat a faágakról, akkor reszelt sajttal kell megszórni es voila... :) Hidegen-melegen fogyasztható...
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Nutellás-epres palacsinta
1 tojás
2 evőkanál olaj
egy csipet só
egy fél csomag sütőpor
egy csésze tej
egy fél csésze ásványvíz
annyi liszt, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen
nutella, eperdzsem
Elkészítés: A tojást beleteszem egy jénaiba, majd a csipet sót, két evőkanál lisztet, az olajat, majd váltakozva a többi hozzávalót. Persze egy kevés liszttel elvegyítem a sütőport. Amikor elkészült, a tepsit kikenem olajjal és egyenként megsütöm a palacsintákat, megtöltöm, tálalom és nyami megeszem. Jó tanács (de lehet, hogy más is így csinálja): én mini habverővel kavarom ki a tésztát így soha nem lesz csomókás.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Többmagos kenyér
25 dkg BL-80 liszt
1/4 élesztő
1/2 tk só, 1/2 tk cukor,
1,5 dl víz
2 ek olaj
Szezámmag, tökmag, napraforgó, lenmag.
Az élesztőt a cukorral és kevés vízzel meleg helyen felfuttatom. A magokat a lenmag kivételével megpirítom. Ha megkelt az élesztő, a magok kivételével összekeverem az anyagokat, és jó sokáig kézzel dagasztom, se lágy, se kemény ne legyen, és elváljon a deszkától. Hozzákeverem a magokat, meleg helyen, letakarva 40 percig kelesztem. Ezután megint finoman átgyúrom, és egy 7 dl-es kiolajozott sütőformába teszem, és megint kelesztem. A sütőt 180 C-ra melegítem, alulra vizet teszek, vízzel bekenem a tészta tetejét, és én 60 percig sütöttem. Kivéve ismét bekentem vízzel a tetejét, és ilyen lett, mint ami a képen látható. Ha sütéskor nem teszek alá vizet, akkor a héja ropogós lesz.
Lehet, hogy kicsit macerás, de ez a kenyér semmiféle ismeretlen eredetű anyagot, ízfokozót nem tartalmaz. A mennyiség 1 szénhidrát napra elegendő.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Spagetti fokhagymás-kukoricás raguval
2 gerezd fokhagyma
2 db kis lilahagyma
1 ek olívaolaj
egy konzerv kukorica
3 ek sűrített paradicsom
egy ek étkezési keményítő
egy fél deci vörösbor
spagetti fűszerkeverék, só, bors, oregano
Az olajon egy kicsit megpirítom a hagymát, majd a fokhagymát is egy kicsit. A sűrített paradicsomot vízzel felhígítom és a párolt hagymához öntöm. Majd hozzáadom a kukoricát is, amit előzőleg leszűrök. Fűszerezem ízlés szerint, majd a legvégén besűrítem a borral elkavart keményítővel. A spagettit megfőzöm, a forró mártást ráhalmozom. Aki nem fogyózik, az megszórhatja reszelt sajttal. Aki nem szereti a fokhagymát, az el is hagyhatja.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Kétsajtos saláta
két szelet fetasajt
egy fél Camembert
3 darab sárgarépa
egy lilahagyma
egy sárga hagyma
egy paradicsom
egy fél pirospaprika
olivabogyó
só, oregano
A sajtokat kockára vágom, a répát lereszelem a sajtreszelőn, a hagymát félbe vágom, majd szeletelem és megsózom, a paradicsomot kockára vágom, a pirospaprikát is. Egy salátástálba teszem a hozzávalókat, olajbogyót és oreganót szórok rá, kicsit összeforgatom és kész.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Tojásos hússaláta
20 dkg pulykahús
4 db főtt tojás
1 vöröshagyma
500 g franciasaláta mirelit zöldség
1 ek olívaolaj
3 ek mustár
1 ek méz
só, bors, petrezselyem
A hagymát apróra vágom, megfonnyasztom az olajba, hozzáteszem a csíkokra vágott húst és így megpirítom. Sózom, borsozom, és kevés vízzel puhára párolom.
A mustárt, mézet, citromlevet és sót összekeverjük, a főtt tojássárgát hozzáadva simára keverjük. A zöldséget megfőzzük és a hússal és a főtt tojások fehérjéjével együtt az öntetbe keverjük. Teszünk még hozzá petrezselyemzöldet, és hagyjuk, hogy az egész összeérjen.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Csirkemell pizzasütő módra kicsit másképpen
Egy nagy 40 dkg csirkemell
3 paradicsom
3 cikk fokhagyma
só, bors
olasz pizzafűszer, kakukkfű
6 szelet sajt
olaj
Egy nappal a fogyasztás előtt a csirkemellet fölszeletelem, kb 6 szelet lesz belőle. Sóval, borssal és fokhagymával befűszerezem és éjszakára hűtőbe teszem. Másnap egy serpenyőben előmelegitek 2 ek olajat és azon picit átsütöm a húst. Egy tepsit bekenek vékonyan olajjal(kb. 2 ek) és beleteszem az elősütött hússzeleteket. Megszórom kakukkfűvel és pizzafűszerrel, majd a paradicsomot rákarikázom. Enyhén azt is megsózom, majd minden szelet húsra ráfektetek egy szelet sajtot és a sütőbe teszem kb. 15-20 percre.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Magos kenyér
6o dkg liszt
2,5 dkg élesztő, 1 ek cukor
egy ek só
hántolt napraforgómag
köménymag, szezámmag
langyos viz
a tetejére: vágott mandula, kevés langyos tej
Elkészítés: A lisztet és a magvakat egy mély tálba öntöm és összekeverem. Mélyedést készitek a liszt közepébe és belemorzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot és egy kevés langyos vizzel elkeverem. Pár percig úgy hagyom,azalatt a sót elkeverem kb egy deci langyos vizben és kicsidenként hozzáadva a liszthez kenyértészta állagúvá gyúrom. Akkor jó a tészta, ha elválik a tál oldalától. Kb 15 perc kell a gyúráshoz.Ezután egy fóliát beolajazok és leteritem a cipómat, hagyom, hogy megkeljen.Ez azért szükséges, hogy ne száradjon ki. Amiután megkelt kiboritom egy deszkára és visszagyúrom (5 percig), majd kilisztezett kalácstepsibe teszem, ismét letakarom a fóliával és addig kelesztem, amig megnő. Előmelegitem a sütőt 200 fokra. Leveszem a fóliát, megkenem óvatosan a kenyér tetejét langyos tejjel és megszórom vágott mandulával. Beteszem a sütőbe és 40-45 perc alatt megsütöm. Amikor megsült rácsra boritom és a tetejét vizzel bekenem.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Karfiol-brokkoli
1/2 kg brokkoli- lehet mirelit is
10 dkg rizs
2 db kaliforniai paprika
olívaolaj, fűszerek, keményítő
1 dl növényi tejszín
Elkészítés: Egy kisebb tepsit kikenek olívaolajjal. Bele tördelem a karfiol és a brokkoli rózsákat. Sózom, zöld fűszerekkel ízesítem. Alufólia alatt kb. 30 perc puhára párolom. Ha nem mirelitből készítem, öntök alá egy pici vizet. Megfőzöm a rizst. Bármilyen jó, még az előző napokról esetleg megmaradt maradék is, vagy a zacskós fajta. A kaliforniai paprikákat hosszában ketté vágom, magokat kiszedem. Mielőtt a brokkolis karfiolt kivenném a sütőből a félbevágott paprikákat az alufólián megsütöm. Csak egy pár perc, hogy azért "ropogós" maradjon. Egy kanál keményítőt egy dl növényi tejszínnel elkeverek. Öntök hozzá még kb. 1 dl vizet, majd összeforralom, fűszerezem. (Ezekhez az ételekhez én zöld fűszerkeveréket használok, de ízlés szerint bármivel lehet.) Kiveszem a sütőből a cuccost. A paprikákat tányérra rakom. A karfiolos brokkolihoz hozzákeverem a rizst. Belekanalazom a paprikába, majd nyakon öntöm tejszínes mártással. Nekünk nagyon ízlett. A családom is ezt ebédelte.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Sonkás- mozzarellás csirkemell
20 dkg (3 szelet) csirkemell
10 dkg mozzarella sajt
3 szelet gépsonka
só, bors, kakukkfű, rozmaring ág
liszt, 2 ek. olívaolaj
Narancs karikák
A húst kiklopfoljuk, sóval, borssal megszórjuk, lisztbe hempergetjük és mindkét oldalát kevés olajon átsütjük. Papírral bélelt serpenyőbe tesszük, rátesszük a sonkát, a felszeletelt mozzarella sajtot, és mellé a rozmaring ágat. Rátesszük a narancs karikákat és kakukkfűvel meg sóval, borssal megszórjuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Sült hús-zöldség
Bármilyen husi kicsit klopfolva, sózva, borsozva, kicsit olajozott tepsibe átfedéssel lerakva, hogy tele legyen vele az edény, aztán rá kockára vágott krumpli, durvára vágott vöröshagyma, 1 doboz bonduelle mexico zöldségkeverék, 1 doboz bébikukorica, 1 piros édes paprika kockára vágva. Az egészet picit sózni. Alufólia alatt addig párolni amíg minden puha lesz. Akkor levenni a fóliát meglocsolni ketchuppal és vagy beteríteni vékony sajt szeletekkel (ízlés szerintivel) vagy ráreszelni sajtot és pirosra sütni. A család eheti mindenestől, akinek keményítő napja van annak csak a zöldségek sajt nélkül. Így meg van oldva a családi ebéd egy keményítős hétvégén.
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Göngyölt csirkemell
Hozzávalók 4 személyre: � 4 szelet (egyenként 15 dkg-os) csirkemell� 10 dkg gomba� 10 dkg sovány sonka� 1 kis fej hagyma� 2 tojás fehérje� 5 dkg reszelt Tolnai sovány sajt� 1 tejben áztatott zsemle� 1 csokor petrezselyem� 3 evőkanál olaj� só, őrölt bors� margarin a tál kikenéséhez.
Elkészítése:Az olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd tovább pirítjuk a felszeletelt gombával és a kis kockákra vágott sonkával. Amikor kész, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a két tojás fehérjét, a finomra vágott petrezselymet, a reszelt sajtot és sóval, borssal fűszerezzük. A kissé kivert hússzeleteket sóval meghintjük, elosztjuk rajtuk a masszát, feltekerjük és hústűvel megtűzzük. A tekercseket margarinnal kikent tálba tesszük, és először alufóliával letakarva, majd anélkül megsütjük. Egy adagban:energia: 407 kcalzsír: 17 gkoleszterin: 98 mg
Vissza a lap tartalomjegyzékhez

Ha van valami jó recepted, írd le itt és küldd el!